Povećava se minimalna plaća za gastronomske radnike u Austriji!

Povećava se minimalna plaća za gastronomske radnike u Austriji! Prijatelji, gastro entuzijasti, sviću nam bolja vremena, u Austriji će rasti minimalna plaća u gastro sektoru! Nova minimalna plaća za nekvalificirane radnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu bit će 1.629 eura od 1. svibnja 2022. godine i 1.700 eura za kvalificirane radnike u prve dvije godine rada. Od 1. svibnja 2022. prosječne plaće i plaće zaposlenika će porasti za 3,7 posto.

\”Zaposlenici su više nego zaslužili ovo povećanje prihoda nakon dvije vrlo zahtjevne godine egzistencijalnih briga\”, slažu se Berend Tusch, predsjednik odjela za turizam Vida, i Andreas Laaber iz GPA. Nova minimalna plaća za nekvalificirane radnike od 1. svibnja iznosit će 1.629 eura, a za specijaliste u prve dvije godine rada 1.700 eura. Otkako je zadnji kolektivni ugovor stupio na snagu prije tri godine, povećanje primanja za školovanog kuhara iznosi oko 100 eura. Od 1. svibnja plaće pripravnika bit će 815 € u prvoj godini, 925 € u drugoj godini, 1.055 € u trećoj godini i 1.145 € u četvrtoj godini. Povećanje minimalne plaće značajno je poraslo

Kolektivnim ugovorom za djelatnike u ugostiteljstvu i ugostiteljstvu za 2021. i 2022., koji je dogovoren prošle godine, 1. svibnja 2022. godine predviđeno je prosječno povećanje minimalnih plaća i plaća za 2,35 posto. Međutim, trenutna kretanja inflacije bila su nepredvidiva tijekom prve polovice 2021. \”Unatoč iznimno teškim vremenima za industriju kao posljedica pandemije, odgovorni smo i za svoje zaposlenike, a opet smo značajno povećali plaće i plaće koje su već određene 1. svibnja 2022.\”, komentirali su Susanne Kraus-Winkler i Mario Pulker , glavni sindikalni pregovarači, gostoprimstvo u WKÖ, ishod pregovora.

Pulker i Kraus-Winkler zadovoljni

 Obje strane ističu konstruktivnu atmosferu rasprave tijekom pregovora. “I tvrtke i zaposlenici morali su se nositi s brojnim ograničenjima i rezovima tijekom pandemije. Zahvaljujući postignutom dogovoru, koji ne bi bio moguć bez dobrih pregovaračkih partnera s obje strane, svi uključeni mogu s optimizmom gledati u budućnost. Socijalno partnerstvo se pokazalo vrijednim”, zaključuju Tusch, Laaber, Kraus-Winkler i Pulker.

Gastro Austrija